2018. december 15., szombat

Werther lélekábrázolása

  A fiatal Werthernek nincs határozott terve az életre. A városból egy Walheim nevű faluba utazik. Úgy gondolta, itt fog letelepedni egy ideig, gondtalanul élni. Élvezi a természet szépségét,benyomásait rajzokban jeleníti meg. Bizonytalan abban,hogy lehet e művész belőle egyszer. Sok emberrel köt ismeretséget,köztük egy tiszttartóval is.
  Táncmulatságba indul egyik este több fiatal ismerőssel, ahol megismerkedik Lottéval. A fiatal lány kisebb testvéreinek vacsorát készít, ami Wertherre igen mély benyomást tesz. Úgy érzi, ennek a családi jelenet középpontjában a fiatal lány van, aki anyai szerepet tölt be az otthonukban! Szerelmes lesz a lányba, rózsaszínben látja a világot. Ám ekkor még nem tudja hogy Lotténak  vőlegénye van: Albert, aki akkor üzleti úton volt. Albertet derék embernek írja le Lotte, reményt adva Werthernek, hiszen a lány nem mondta hogy Albert a szerelme lenne.Werther úgy érezte abban a pillanatban, hogy Lotte viszonozza érzelmeit. Werther megindultan ismeri fel lelki rokonságukat, ami arra ösztökéli a fiatal férfit,hogy a rendkívüli lány közelébe férkőzzön, amennyire csak lehetséges.
  Amikor Lotte jegyese, Albert visszatér üzleti útjából és megismerkednek, Werther érzelmei teljesen megváltoznak. A jegyesek jelenléte ráébreszti Werthert szerelmének reménytelenségére. Azért is érzi borzasztóan magát főhősünk, Mert Albert rokonszenves, szimpatikus, jó kedélyű ember. Valószínűleg a lelkiismeretfurdalásából adódóan a két férfi viszonya feszült maradt.
  Werther egy idő után rájön, hogy Lotte iránti érzelmeit nem fejezheti ki, úgy dönt hogy elhagyja a falut, hogy távolabb kerüljön tőle. Mardossa a bűntudat, és a reménytelen szerelem érzete. Rövid ideig egy követnél dolgozik, de nagyon rosszul érzi magát. A felső osztály életmódja, az udvariasság formái frusztrálják, nem beszélve a precíz üzleti hozzáállásról. Ez nem megy neki, úgy dönt vissza megy a faluba, ahonnan nemrég Lotte iránti reménytelen szerelme elűzte.
  Újjabb csapásként éli meg hogy Lotte és Albert összeházasodtak. Werther nem bír parancsolni magának, többször meglátogatja Lottét,aki kéri hogy ne tegye ezt, karácsony este mégis elvárja hogy ott legyen. A fiatal férfi önérzete darabokra törik, nem is tudja mit  tegyen, vívódik. Karácsonykor mégis megjelenik Lotténál, ahol vette a bátorságot és megcsókolja Lottét. Ez az eset döntő jellegűvé válik Werther számára. Biztosan tudja, hogy Lotte szereti őt. Arra alapozza feltételezését, hogy a férjezett asszony kilépett a társadalmilag elfogadott normák közül.
  Werther lelki állapota instabillá válik. Leveleket írt Lotténakhogy boldog, mert minden vágya, reménye teljesült. Háborgó lelke nem talál megnyugvásra és az Alberttől kapott pisztollyal főbe lövi magát.
Véleményem szerint Werther annyira kétségbe volt esve, vagy inkább annyira beleszeretett a lányba hogy egyszerűen nem tudta elképzelni az életet nélküle. Ám lehetett volna más megoldás is mint az hogy öngyilkosságba keveri magát. Találhatott volna egy másik lány, vagy egyszerűen csak elköltözik és új életet kezd. Egyszerűen túlságosan beleélte magát az egészbe. Megértem őt hogy nagyon borzasztó dolog ha nem szeretnek viszont, de nem az öngyilkosság lett volna a megfelelő kiút ebből a szomorú történetből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése